Zeleninu očistíme. Česnek nasekáme, cibuli a mrkev nakrájíme na kolečka. Ořech vepřové plece osolíme a opepříme a hustě obalíme v česneku. Poprášíme ho hladkou moukou a ze všech stran důkladně opečeme na oleji.
Orestované maso vyjmeme a na zbylém oleji orestujeme mrkve a cibuli. Přidáme po lžících rajský protlak, tymián, rozmarýn a petrželku. Krátce osmahneme a maso vložíme zpět. Vepřovou plec přikryjeme a za občasného podlévání vývarem pečeme doměkka. Mezitím si pokrájíme kousek anglické slaniny a orestujeme ji spolu s plátky žampionů.
Upečené maso nakrájíme na porce, omáčku propasírujeme. Upravíme její konzistenci. Buď zahustíme nebo rozředíme. Přidáme do ní slaninu se žampiony.
Výbornou vepřovou plec s omáčkou podáváme s bramborovými knedlíky.