1 lžička | cukr | |
5 lžic | olej | |
2 lžičky | sůl | |
350 ml | mléko | |
1 kostka | droždí | |
650 g | polohrubá mouka |
Na těsto si nejprve připravíme kvásek. Do hrnečku rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout.
Do mísy prosejeme polohrubou mouku a přidáme mléko, olej, sůl a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto a necháme ho asi tak půl hodiny kynout. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti. Těsto samozřejmě lépe kyne v teple.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na polovinu a z každého kusu těsta vyválíme jednu veku. Vyválené veky necháme ještě na plechu nakynout a pak je dáme upéct do vyhřáté trouby. Já nechávám veky péct kolem 20 minut při 170 °C.
Výbornou světlou veku necháme vychladnout a potom ji můžeme nakrájet a použít na obložené chlebíčky. Plátky veky podáváme také jako přílohu k jídlu.
Skvělá na chlebíčky! Veka z domácí pekárny krok za krokem
Ohlásila se neočekávaná návštěva? Nemáte veku na chlebíčky? Žádný problém, podle FOTORECEPTU si upečeme veku doma, navíc je mnohem lepší než kupovaná.
Silvestrovské chuťovky: Top recepty na jednohubky, chlebíčky a slané rolády
Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí z talířů dávno před půlnocí.
Autor:Jana Barcalová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena