těsto | ||
---|---|---|
0.8 hrnku | olej | |
1 špetka | sůl | |
4 ks | vejce | |
2 lžíce | rum | |
2 lžíce | kakao | |
1 ks | citron | |
1 hrnek | cukr moučka | |
1 ks | vanilkový cukr | |
2 hrnky | polohrubá mouka | |
1 ks | smetana ke šlehání | |
1 ks | kypřicí prášek do pečiva | |
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy | ||
hrubá mouka na vysypání |
Předehřejeme si troubu asi na 190 °C. Vymažeme si formu na bábovku máslem a hrubou moukou. Do větší mísy dámě celá vejce, olej, cukr, vanilkový cukr, rum, citronovou šťávu a špetku soli. Vše šleháme asi 5 minut. Pak do vyšlehané hmoty vlijeme smetanu ke šlehání a to vše opět šleháme asi 3 minuty. Nakonec si promícháme kypřící prášek s moukou, prosejeme a po částech ji vmícháme do základu těsta. Třetinu těsta dáme stranou a vmícháme do ní kakao. Do formy nalijeme prvně půlku světlé hmoty a na ní nalijeme celou tmavou část a trochu ji promícháme. Pak přilijeme zbytek světlé hmoty. Vláčnou šlehačkovou bábovku pečeme v předehřáté troubě. Hotovou vláčnou šlehačkovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme z formy, ozdobíme a můžeme podávat.
6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.
Jak na to: Pečeme piškotové těsto
Moučníky z piškotového těsta se ne vždy podaří. Dnes si dáme pár tipů pro samotnou přípravu i pečení, aby byl výsledek dotažen k dokonalosti.
Autor:Michaela Kroupová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena