- | sůl | |
- | petrželka | |
- | citron | |
1 lžíce | kapary | |
- | pepř | |
- | olivový olej | |
3 lžíce | citronová šťáva | |
900 g | rolovaná telecí ledvina bez kosti | |
2 ks | velká vejce | |
150 g | tuňák v olivovém oleji | |
8 ks | černé olivy bez pecek |
Maso potřeme olejem, osolíme, opepříme a dáme na pekáč. Můžeme je přikrýt alobalem. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 230 °C. Potom teplotu snížíme na 180 °C a maso pečeme ještě hodinu až hodinu a půl. Nakonec necháme maso zcela vychladnout. Šťávu z pekáče slijeme a odložíme.
Rozmixujeme vejce se lžící citronové šťávy a špetkou soli. Olej z tuňáka doplníme olivovým olejem na 300 ml. Olej pak přidáváme za stálého mixování po kapkách do ochucených vajec, dokud nevznikne řídká majonéza. Pak přidáme tuňáka a rozmixujeme ho nahladko. Dochutíme citronovou šťávou, popřípadě osolíme a opepříme.
Studené maso nakrájíme na velmi tenké plátky. Šťávu z pekáče vešleháme do tuňákové majonézy. Výsledná omáčka musí být tekutá.
Část masa rozložíme na talíř, přelijeme omáčkou, na ni položíme další vrstvu masa a skončíme omáčkou. Přikryjeme a uložíme na noc do chladničky. Před konzumací vyjmeme pokrm z ledničky, obložíme ho olivami, opláchnutými a okapanými kapary, trochou nakrájené petrželky a klínky petrželky a můžeme podávat.
Zdroj: Slovart - www.slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena