Připravíme si 4 vepřové kotlety s kostí. Kotlety lehce naklepeme, osolíme, opečeme na rozehřátém oleji a přendáme do pekáčku.
Ve výpeku z masa zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme 100 ml vody, přidáme hořčici, celý pepř a omáčku vlijeme k masu. Pekáček vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Přilijeme mléko a důkladně rozšleháme. Dále přilijeme víno, 50 ml vody a krátce povaříme.
Na másle podusíme očištěné a nakrájené houby. Přidáme do omáčky a nakonec vlijeme smetanu. Vepřové kotlety po horácku dochutíme cukrem, solí, octem a sekaným koprem.
Vepřové kotlety po horácku podáváme s vařenými brambory.