Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky jako na guláš.
Na dno hrnce dáme sádlo nebo olej a cibuli uděláme dosklovata. Přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Poté podlijeme vodou, přidáme masox a vaříme, až je maso téměř hotové. Potom přidáme předem oloupané a asi na 0,5 cm silné plátky nakrájené kedlubny. Je dobré mít stejně velké plátky, aby některé nebyly rozvařené a některé ještě tvrdé.
Přidáme dostatek pepře, utřený česnek a pokud je třeba i sůl. Vše vaříme asi 15 - 25 minut podle velikosti kedluben, až jsou měkké. Podle potřeby dochutíme a zahustíme tmavou jíškou.
Vepřové na kedlubnách podáváme s vařeným bramborem. Pokud jídlo vaříme dětem, nedáme tolik pepře.