Maso očistíme a umeleme. Velkou cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno. Rajčatový protlak rozmícháme ve 200 ml studené vody. Menší štíhlou cuketu omyjeme a pomocí škrabky nakrájíme na tenké plátky nebo hoblinky.
Na sádle zprudka opečeme mleté maso ze všech stran, pak teplotu snížíme a vmícháme cibuli a česnek. Vše osolíme, opepříme a za občasného míchání zvolna opékáme, dokud cibule nezměkne. Pak k masu přidáme krájená rajčata, přilijeme naředěný protlak, povaříme na požadovanou hustotu a podle potřeby osladíme a ochutíme oreganem. Nakonec do masové směsi vmícháme nakrájenou cuketu a ještě asi 2 - 3 minuty povaříme. Cuketa má být akorát na skus.
Vepřovou směs s rajčaty a cuketou rozdělíme na porce a podáváme s těstovinami nebo bagetou.