Vepřové plecko očistíme, opláchneme a osušíme. Rozřízneme na plát, který rozklepeme hladkou stranou paličky a po obou stranách osolíme a opepříme.
Šunku nakrájíme na kostičky a společně s hráškem osmahneme na troše oleje. Přisypeme předem uvařenou rýži, kterou osmahneme. Vše mírně okořeníme. Pak rozklepneme všechna vejce a vařečkou mícháme, dokud se nám nesrazí. Pak směs odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Rýžovou náplň s vejci rozprostřeme na plát masa, svineme v roládu a pevně převážeme nití.
Na hlubší pánvi s rozehřátým olejem osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme roládu a ze všech stran ji opečeme. Roládu přeneseme do zapékací misky i s výpekem, přelijeme masovým vývarem a na 180 °C upečeme doměkka. Když máme roládu hotovou, vyjmeme ji a šťávu zahustíme hotovou jíškou. Rozšleháme a necháme v troubě prohřát společně i s vepřovou roládou.
Vepřovou roládu s hráškem, ze které jsme samozřejmě odstranili nit, nakrájíme na plátky. Teplá chutná s bramborovou kaší, studená s krajícem chleba a třeba sterilovanou okurkou.