Plátky vepřové pečeně nejprve opepříme čerstvě mletý pepřem a z obou stran vydatně osolíme. V kastrolu rozpálíme rostlinný olej, do kterého pro lepší chuť přidáme čerstvé máslo. Na rozpáleném tuku kousky vepřového opečeme ze všech stran dozlatova. Mezitím žampiony nakrájíme na tenké plátky.
Do kastrolu k pečeni přidáme najemno nakrájenou šalotku. Dozlatova opečené vepřové plátky Podlijeme tmavým pivem a tekutinu svaříme na polovinu. Jakmile je pivo svařené, zalijeme hovězím vývarem asi do poloviny kousků a hrnec přiklopíme. Dusíme pod pokličkou asi půl hodiny. K podušené pečeni přilijeme smetanu. Zhruba minutu vše povaříme.
Pak na chvíli odstavíme a maso necháme odpočinout. Připravíme si žampiony. Do rendlíku dáme ohřát přepuštěné máslo. Plátky žampionů pokapeme citronem, lehce je opepříme a promícháme a pak je krátce orestujeme na másle.
Mezitím vyjmeme maso z hrnce a servírujeme je jako první na talíř. Omáčku přecedíme a poté propasírujeme k orestovaným žampionům. Omáčkou přelijeme hotové porce vepřové pečeně a dozdobíme nasekanou petrželkou. Vhodné přílohy brambory, rýže a podobně.