Vepřové jazyky omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou, vodu osolíme a přivedeme k varu. Hrnec přikryjeme pokličkou, vaříme na středním plameni a průběžně sbíráme šum. Očistíme mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek, zeleninu poté pokrájíme na hrubší kusy.
Když je vývar už čirý, přidáme všechnu zeleninu, celý černý pepř, celé nové koření, bobkový list, hrnec znovu přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud není jazyk měkký - přibližně 1 hodinu, potom vypneme plamen.
Měkký jazyk vybereme a dáme zchladit do ledové vody, aby se dal lehce oloupat. Nožem odloupneme kůži z celé plochy směrem od kořenu ku špičce. Potom jazyk pokrájíme na plátky o tloušťce asi 3 - 5 mm.
Z vývaru odebereme část na polévku, kterou přecedíme přes husté síto. Později do tohoto vývaru zavaříme krupicové halušky anebo jinou zavářku podle naší chuti. Ze zbytku vývaru se zeleninou připravíme omáčku k vařenému jazyku. Zeleninu můžeme propasírovat přes husté síto anebo rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Já mixuji všechnu uvařenou zeleninu spolu s kořením úplně na jemno.
Do této kaše přidáme hořčici a cukr krystal, zahustíme zátřepkou ze sladké smetany s hladkou moukou a asi 15 minut spolu povaříme, aby se ztratila chuť mouky. Sladká smetana omáčku krásně zjemní a lahodně ochutí.
Omáčku necháme chvíli odstát a doladíme citronovou šťávou na příjemnou sladko-kyselou chuť. Vložíme uvařený a pokrájený jazyk a necháme společně krátce prohřát. Po horké polévce s krupicovými knedlíčky podáváme jako druhý hlavní chod uvařený vepřový jazyk v horké zeleninové omáčce.
Vepřový jazyk v zeleninové omáčce servírujeme s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Jde o velmi lahodné jídlo vynikající chuti, které je nejen laciné, ale tato pochoutka zasytí a zahřeje. Navíc můžeme z jazyku výhodně a lacino připravit velmi chutný kompletní oběd pro celou rodinu.
Na oběd počítáme s 1 vepřovým jazykem na 1 osobu. Zbylý uvařený vepřový jazyk zabalíme do alobalu, odložíme a připravíme z něj jednoduchou rychlou a chutnou večeři s česnekem -
recept zde.