Fazole si přes noc namočíme. Všechny druhy fazolí vsypeme do velkého hrnce. Zalijeme je vodou, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Pak teplotu snížíme a na mírném ohni fazole vaříme dalších 25 minut, nebo než jsou fazole měkké.
V nádobě vhodné i do trouby rozehřejeme olej. Vsypeme nasekanou cibuli a restujeme ji dozlatova. Odstavíme. Na cibuli rozložíme fazole. Z rajčat slijeme šťávu, kterou odložíme. Rajčata naskládáme na fazole. Navrch dáme kostky tykve.
Hořčici smícháme se sirupem nebo melasou, rajčatovou šťávou a nalijeme na zeleninu v nádobě. Fazolové ragú pečeme v troubě při mírné teplotě asi 2 hodiny. Omáčku necháme vypéct a zhoustnout.
Chuť fazolového ragú lépe vynikne, když ho připravíme den dopředu. Potom ho jen 20 - 25 minut ohříváme v troubě při mírné teplotě. Nakonec posypeme ragú nasekanou majoránkou.
Vegetariánské fazolové ragú podáváme s čerstvým chlebem.