Na omáčku používáme pouze očištěné hlavičky václavek.
Na másle dozlatova usmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, potom přidáme hladkou mouku a sladkou papriku. Necháme chvilku opražit, pozor na papriku, aby se nespálila, přidáme vývar a vaříme asi 10 - 15 minut.
Mezitím václavky povaříme asi 1 minutu ve vroucí osolené a okmínované vodě. Povařené václavky opláchneme a přidáme do základu omáčky. Pokud chceme mít omáčku jemnější, můžeme ji před přidáním hub propasírovat přes jemné sítko.
Omáčku s houbami vaříme dalších 20 minut. Nakonec přidáme kelímek smetany na vaření, dochutíme solí a pepřem, případně můžeme zakápnout citronovou šťávou. Tímto je omáčka hotová.
Václavky na smetaně podáváme s knedlíkem.