Oddělíme žloutky od bílků, vyšleháme tuhý sníh. K žloutkům přidáme tvaroh, olej a cukr, vše důkladně zašleháme. Poté přidáme mouku, sodu, mák a bílky, vše znovu prošleháme. Nakonec přidáváme mléko, dokud není směs mírně kašovitá.
Formu na bábovku vymažeme olejem a poprášíme strouhankou, přitom se snažíme, aby nezůstalo ani místečka bez strouhanky, bábovka by pak nešla vyklopit. Strouhanka dělá na bábovce tu křupavou kůrčičku, proto nešetříme!
Kašovitou směs nalijeme do formy a dáme péct 40 min na 200 °C a pak ještě 10 minut na 250 °C. Jestli je tvarohová bábovka s mákem hotová, vyzkoušíme špejlí.
Udané hodnoty pro pečení platí pro mikrovlnnou troubu, je možné, že pro klasickou troubu bude nutné dobu pečení upravit.
Na talířku zdobíme jednotlivé porce tvarohové bábovky s mákem kopečkem šlehačky.