Jablka zbavíme slupky a nastrouháme. V míse smícháme tuk na pečení, tvaroh a mouku a vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozdělíme na 2 - 3 části a jednu část vyválíme na pomoučněném válu na tenkou obdélníkovou placku. Doprostřed (přibližně do místa, které pokryjeme jablky) nasypeme trochu strouhanky, aby jablka příliš nepromočila těsto. Popřípadě můžeme přidat i nadrcené oříšky.
Na strouhanku dáme polovinu či třetinu nastrouhaných jablek podle toho, na kolik částí jsme těsto rozdělovali. Jablka posypeme polovinou skořicového cukru a zamotáme štrúdl. Nejprve ohneme delší strany směrem dovnitř, poté přes sebe přehneme delší strany. Celý postup opakujeme s další částí těsta.
Štrúdly dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení posypeme štrúdl cukrem moučka.
Tradiční jablečný štrúdl z domácího těsta po vychladnutí nakrájíme a podáváme.