Fazole namočíme přes noc do vody. Poté je uvaříme v té samé vodě. Vaříme asi 20 minut doměkka.
V hrnci orestujeme očištěnou a nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti (jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu).
Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky.
Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou. Vaříme asi 15 - 20 minut. Odebereme čtvrtinu zeleniny a propasírujeme. Smícháme se zbylou polévkou, osolíme a opepříme.
Toskánskou Minestrone servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.
Řapíkatý celer můžeme nahradit kouskem obyčejného. Má-li někdo chuť, může přidat 1 - 2 lžíce rajčatového protlaku.