Telecí kýtu podle potřeby začistíme, omyjeme a osušíme. Maso rozřízneme tak, aby nám vznikl velký plát. Sterilovanou okurku nakrájíme na nudličky.
V kastrůlku si rozehřejeme máslo, rozklepneme do něj vejce a za stálého míchání je necháme srazit. Vejce osolíme.
Telecí plát opatrně naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe plátky šunky. Na ně rozprostřeme vajíčka a na ně okurky. Maso svineme v roládu a převážeme nití.
V pekáči rozehřejeme olej nebo sádlo a vložíme do něj telecí roládu. Ze všech stran ji důkladně osmahneme dozlatova. Pak ji podlijeme vývarem a vložíme do předehřáté trouby. Telecí roládu pečeme asi 75 minut dozlatova. Občas ji přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem.
Vypečenou šťávu zahustíme moukou, osmahneme a rozšleháme.
Telecí roládu se šunkou podáváme s brambory a čerstvým zeleninovým salátem.