redakce Prima FRESH

Švédské karbanátky s pečenou mrkví a šťouchaným bramborem

Moje hodnocení
15x

Příbuzní masových kuliček, ale se zajímavou oblohou a přílohou, omáčkou a milovaným rybízovým želé. Jeho kombinaci s masem si určitě oblíbíte, pikantní navinulost rybízu senzačně obohatí slaná jídla.

4 porce
90 minut
skandinávská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a mřížku umístěte do středu trouby. Zeleninu omyjte a očistěte. Mrkve nakrájejte na plátky, brambory na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno stejně jako petržel.
  2. Na plechu promíchejte mrkev s olejem, osolte ji a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut.
  3. Brambory mezitím uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte je a vraťte do hrnce.
  4. Ve velké míse promíchejte natrhané pečivo s asi 6 lžícemi mléka. Rozemněte ho do kašovité směsi a důkladně promíchejte s mletým masem, polovinou nakrájené cibule, polovinou petrželky, trochou muškátového oříšku, kořenicí směsí, solí a pepřem.
  5. Ze směsi vytvarujte podlouhlé plošší karbanátky. Smažte je na rozehřátém oleji asi 3 minuty z každé strany, pak je přidejte na plech k mrkvím a vše pečte ještě dalších 15 minut.
  6. Připravte omáčku. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, smažte na něm zbytek nakrájené cibule asi 2 minuty, promíchávejte. Zaprašte moukou, pak vmíchejte asi 200 ml vody, přidejte rozdrobenou kostku bujonu a 120 ml mléka. Uveďte do varu a pak za stálého promíchávání povařte asi 2 až 3 minuty do zhoustnutí. Osolte, opepřete, poprašte trochou muškátového oříšku.
  7. Brambory rozmačkejte se zbylým máslem a mlékem, osolte a opepřete. Karbanátky podávejte s bramborovým pyré, zakápnuté omáčkou, obložené pečenými mrkvičkami, posypané petrželkou a s kopečkem rybízového želé.

PRIMA TIP: Směs na mletá masa můžete koupit hotovou, můžete také použít jakékoliv koření, které máte rádi, nebo si umíchejte vlastní směs, například: 1 lžička hořčičného prášku, 2 lžičky sladké papriky, ½ lžičky rozemnutého tymiánu, 1 lžička sušené bazalky, 1 lžička mletého černého pepře, 1 lžička granulovaného česneku, 1 lžička granulované cibule.

Další nápadité recepty ze skandinávské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty