Suroviny
Omáčka
- šalotka (menší nebo cibule) 1 ks
- česnek 2–3 stroužky
- bílé víno (suché ) 50 ml
- krájená rajčata (sekaná rajčata v plechovce) 400 g
- vývar cca 100 ml
- tvrdý sýr (tvrdý výrazný sýr (parmezán, grana padano, pecorino apod.)) 50 g
- olivový olej (nebo přepuštěné máslo) 1 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Pesto
- rukola (čerstvá nebo např. i baby špenát)
- tvrdý sýr (tvrdý výrazný sýr (parmezán, grana padano, pecorino apod.)) 25 g
- mandle 30 g
- olivový olej
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Jako první ze všeho si připravte pesto. Rukolu opláchněte a důkladně osušte.
- Vložte do mixéru a spolu s mandlemi, sýrem, olejem, solí a pepřem a rozmixujte v pesto. Olej přidávejte postupně dle potřeby. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. (Nikdy nedávejte těstoviny do studené vody a vždy vodu dostatečně osolte! Také si hlídejte, ať jsou uvařené „al dente“, tedy na skus. Po uvaření budete těstoviny ještě krátce prohřívat v omáčce, kde ještě lehce dojdou.)
- Během vaření těstovin si připravte omáčku.
- Šalotku či cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek také nasekejte na co nejdrobnější kousky.
- V pánvi na lžíci olivového oleje nebo přepuštěného másla zpěňte šalotku.
- Přidejte česnek a lehce orestujte tak, aby se rozvoněl.
- Dále zalijte základ bílým vínem a nechte jej zredukovat do objemu cca 1 lžíce.
- Do pánve přidejte plechovku rajčat, vývar a špetku soli. Na mírném ohni nechte probublávat asi 5 minut.
- Mezitím začněte na suché pánvi nebo grilu opékat na plátky nakrájený grilovací sýr. Halloumi např. zpočátku pouští vodu, proto se nebojte pracovat při vyšší teplotě, aby se voda odpařila a sýr opekl do zlatova. Grilujte z obou stran.
- Poté se vraťte k omáčce a dochuťte ji nastrouhaným tvrdým výrazným sýrem, čerstvě mletým pepřem a solí. Pokud by se omáčka příliš zredukovat, můžete přidat vývar nebo vodu z těstovin.
- Hotové těstoviny sceďte a přesuňte do pánve s omáčkou, společně promíchejte a krátce prohřejte.
- Těstoviny s rajčatovou omáčkou podávejte s několika plátky grilovaného sýru a několika lžičkami rukolového pesta. Nakonec můžete zasypat i opraženými mandlemi.
Špagety s rajčatovou omáčkou, rukolovým pestem a grilovaným sýrem 2 Zdroj: Mamachef