Suroviny
- tuňák v olivovém oleji (s chilli papričkou) 3x 80 g
- špagety 500 g
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 4 lžíce
- rajčata (polosušená ) 4 lžíce
- artyčoky (marinované ) 16 ks
- paprika (očištěné grilované ) 4 ks
- zelené olivy 4 lžíce
- pesto (rajčatové ) 4 lžíce
- nakládaná rajčata (konzervaná celá rajčata (pelati)) 1 plechovka (400 g)
- rybí vývar 200 ml
- bílé víno (suché ) 100 ml
- máslo 2 lžíce
- rukola (čerstvá )
- kapary
- parmazán
- citronová kůra
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do vroucí osolené vody vložte špagety, lehce je promíchejte, aby se neslepily. Vařte asi 8 minut, aby byly těstoviny al dente.
- Na předem zahřátou pánev nalijte olivový olej, přidejte překrájený česnek, který lehce orestujte.
- Na orestovaný česnek postupně přidejte tuňáka s chilli, zelené olivy, překrájené grilované papriky, marinované artyčoky a polosušená rajčata.
- Do takto připraveného základu vložte tomatové pesto a konzervovaná celá rajčata, která vařečkou nahrubo rozmačkejte. Vše důkladně promíchejte a podlijte bílým vínem a rybím vývarem.
- Celý základ nechte 4 minuty provářet. Po provaření přidejte uvařené špagety a na zjemnění máslo.
- Špagety s omáčkou důkladně před servírováním promíchejte v krémovou konzistenci.
- Podle chuti přisolte nebo dochuťte drceným pepřem. Na talíři posypejte kapary, nastrouhaným parmazánem a lístky čerstvé rukoly. Nakonec můžete přidat trochu nastrouhané citronové kůry.
Špagety s artyčoky, polosušenými rajčaty a chilli tuňákem 2 Zdroj: Rio Mare