Smažené česnekové placičky a chřestový salát podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
9x

Chcete vyzkoušet něco novátorského? Máme pro vás recept od Pavla Berkyho na nevšední placičky z česneku a žloutků. Smaženou chuťovku doplňuje lehký salát z chřestu, avokáda a pomeranče.

4 porce
60 minut

Postup přípravy

  1. Česnekové placky: V rendlíku přiveďte vodu k varu. Poté do ní přidejte oloupané stroužky česneku. Vařte 5 minut a poté vodu slijte. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Tímto se zbavíte ostré chuti česneku.
  2. 7 vajec uvařte natvrdo a poté je oloupejte a oddělte bílky od žloutků. Zbylá 2 vejce nechte syrová na trojobal.
  3. Česnek dejte do mixéru, přidejte žloutky z uvařených vajec, sůl, pepř a začněte mixovat. Postupně přidávejte na kostky nakrájené změklé máslo, až do vytvoření husté krémové konzistence.
  4. Pomocí cukrářského sáčku na plech s pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru přibližně 5 cm a výšce 1 cm. Plech zakryjte potravinovou fólií a nechte v lednici alespoň dvě hodiny.
  5. Olej rozpalte na 180 °C. Uleželé placky obalte opatrně v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
  6. Po usmažení dejte placičky na papírovou utěrku a nechte odkapat přebytečný tuk.
  7. Salát: V kastrolu přiveďte pořádně osolenou vodu k varu. Chřestu odlomte dřevnaté konce a škrabkou každý stonek ještě ve spodní třetině očištěte. Nakrájejte na menší kusy, přibližně 3 cm dlouhé a vložte do vroucí vody. Vařte 3 minuty, poté vodu slijte a chřest ponořte do mísy s ledovou vodou na 1 minutu. Poté jej z vody vyndejte.
  8. Do salátové mísy dejte oloupané a na plátky nakrájené avokádo, najemno nakrájenou jarní cibulku i s natí a vykrájené dílky pomeranče. Přidejte chřest a promíchejte. Salát dochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem.
  9. Do hlubokého talíře či misky dejte přiměřené množství salátu a navrch položte 3 placičky, aby zůstaly krásně křupavé.

PRIMA TIP: Recept se skvěle hodí i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty