kolektiv Jíme zdravě

Slavnostní pečené kuře na pomerančích

Moje hodnocení
10x

Pro slavnostní chvíle je fajn mít připravenou alternativu, pokud nemáte chuť nebo čas na pečínky, které vyžadují více hodin, jako je třeba husa nebo kachna. Rozhodně si vystačíte i s kuřetem, které lze připravit ve velmi exkluzivní formě. Vsaďte na kvalitní, nejlépe farmářské kuře, které se vám odvděčí lepší chutí a strukturou masa.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve předehřejte troubu na 180–185 °C a připravte pekáč (25 cm × 35 cm) a alobal. Do pekáče nalijte 100 ml vody a 250 ml pomerančové šťávy. Přidejte šalvěj, na kostky nakrájené máslo a 3 lžíce medu. Kůru obou pomerančů nastrouhejte najemno a přimíchejte k ostatním ingrediencím. Jeden pomeranč bez kůry nakrájejte na kolečka o tloušťce 1 cm a přidejte jej do pekáče. Kuře omyjte, osušte, osolte, opepřete a dejte do pekáče.
  2. Celý pekáč pečlivě přikryjte alobalem. Pekáč následně vložte na 60–65 minut do trouby předehřáté na 180–185 °C. Po uplynutí doby zvyšte teplotu v troubě na 195–200 °C, z pekáče sundejte alobal a kuře nechte ještě 45–50 minut dopéct.
  3. Během pečení kuře průběžně polévejte vzniklou šťávou z pekáče. Jakmile je kuře dopečené, vzniklou šťávu přelijte z pekáče do menšího hrnce a na vysokém plameni zredukujte množství šťávy přibližně na polovinu (potrvá to zhruba 10 minut). Pod zredukovanou šťávou vypněte plamen, pečené kuře polijte a následně podávejte.
  4. Tipy na servírování: Pomerančové kuře podávejte nejlépe s pečenými bramborami a plátky pomeranče.

PRIMA TIP: Čím častěji budete kuře polévat během pečení vzniklou šťávou, tím bude maso po upečení šťavnatější a chutnější. V poslední fázi pečení doporučujeme maso polévat alespoň každých 10 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

kolektiv Jíme zdravě

Jíme zdravě o Vánocích kolektiv Jíme zdravě

Kuchařka Jíme zdravě o Vánocích přináší nadílku 65 skvělých receptů, které jsou jemně odlehčené, tak aby i to sváteční hodování bylo zdravé. Tajemství spočívá v obměně několika surovin, zdravějším způsobu přípravy, a hlavně v celkovém množství. Kuchařka je rozdělena do 4 sekcí, tradičně nechybí cukroví, sváteční tabule, ale autoři mysleli také na pohoštění pro návštěvy a jak zpracovat případné zbytky, nebo jak vařit z toho, co dům dal.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty