redakce Prima FRESH

Slavnostní pečená kachna na pomerančích

Moje hodnocení
10x

„Měl jsem to tak dlouho za takové to snobské frantíkovské jídlo ze sedmdesátek,“ povzdychl si jeden jídelní kritik, „až jsem zapomněl, jak je vlastně senzační.“ Oui.

4 porce
120 minut
francouzská

Suroviny

Omáčka

Postup přípravy

  1. Mřížku v troubě dejte do střední pozice a troubu předehřejte na 200 °C. promíchejte dohromady sůl, koriandr, římský kmín a pepř. Kachnu osušte a vně i uvnitř ji poprašte směsí koření. Polovinu pomeranče rozkrojte na čtvrtky a vložte je do břišní dutiny spolu s bylinkami a 4 kousky cibule.
  2. Šťávu ze zbylé půlky pomeranče promíchejte s vínem a vývarem. Dejte stranou.
  3. Zbylé 4 kousky cibule dejte do pekáče spolu s mrví a celerem, navrch posaďte kachnu a pečte ji 30 minut. Pak vlijte směs s vínem a teplotu trouby snižte na 180 °C. Pečte dál ještě asi 1 hodinu 15 minut, až bude kachna propečená. Troubu přepněte na funkci gril a kachnu nechte krátce opéct do zlatohněda, asi 3 minuty. Kachnu nakloňte, aby z ní vytekla šťáva, přendejte ji na prkýnko a nechte stát 15 minut.
  4. Mezitím připravte omáčku. V suché silnostěnné pánvi nechte rozpustit cukr. Míchejte ho vidličkou, až dosáhne zlatohnědé barvy. Pak vlijte pomerančovou šťávu, ocet a osolte – dávejte pozor, karamel je hodně žhavý a směs bude prskat. Na mírném stupni vařte, až se karamel rozpustí. Sundejte z plotýnky.
  5. Z pekáče odstraňte zeleninu a šťávu přeceďte do misky, odstraňte z ní přebytečný tuk. Měli byste jí mít asi 1 hrnek – doplňte ji když tak vývarem. Prohněťte spolu máslo s moukou, šťávu uveďte do varu v silnostěnném kastrolu a pak do ní dejte směs másla s moukou. Vařte na mírném stupni za stálého prošlehávání metlou, až bude omáčka hladká. Vmíchejte do ní karamel a pomerančovou kůru a opět za stálého míchání vařte asi 5 minut, až kůra zvláční. Podávejte ke kachně.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty