Scaccia Ragusana

Moje hodnocení
4x

Na úplném jihu Sicílie se nachází město Ragusa. A v každé domácnosti tohoto města můžete najít místní specialitu, kterou nenajdete jinde na světě. Ano, je to tento úžasný sicilský plněný chléb!

1 porce
60 minut
italská

Suroviny

Náplň

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte semolinu, hladkou mouku a sůl a dobře promíchejte.
  2. Uprostřed mouky vytvořte důlek, do kterého přidejte cukr, sušené droždí a zalijte vlažnou vodou. Nechte zhruba 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, přidejte olivový olej a vypracujte hladké a vláčné těsto, které ještě zhruba 10 minut důkladně prohněťte na vále.
  3. Vypracované těsto vytvarujte do koule, kterou vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vykynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu, přibližně 90 minut.
  4. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. V kastrolku rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a opečte do jemně zlaté barvy. Poté přidejte podle chuti chilli vločky, sušené oregano a zalijte drcenými rajčaty.
  5. Osolte, přidejte několik snítek bazalky a na mírném ohni za občasného míchání povařte zhruba 10 minut. Odstraňte snítky bazalky a omáčku nechte vychladnout.
  6. Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na tenký obdélník o rozměru zhruba 70 x 45 cm.
  7. Prostřední třetinu těsta potřete polovinou rajčatové omáčky a posypte polovinou parmazánu a sýru provolone.
  8. Poklaďte lístky bazalky a krajní části těsta přeložte přes náplň tak, aby se uprostřed zhruba 2 cm překrývaly.
  9. Poté levé dvě třetiny těsta potřete zbytkem omáčky a posypte zbytkem sýru. Znovu poklaďte lístky bazalky a pravou třetinu těsta (nepotřenou) přeložte přes náplň a přes tu přeložte levou třetinu.
  10. Nakonec ještě přeložte napůl. Potom buď položte chléb na plech vyložený pečicím papírem nebo ho mírně stočte a dejte do formy na biskupský chlebíček (cca 12 x 23 cm) vyložený pečicím papírem.
  11. V obou případech těsto propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě zhruba 50–60 minut. Upečený chléb nechte zhruba 10 minut odpočívat a pak hned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.


Přečtěte si také

Recepty