Suroviny
- olej 2 lžíce
- uzené maso 100 g
- klobása (papriková,ideálně pikantní) 1/2 větší nožičky
- cibule 1 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- uzená paprika 2 lžíce
- hladká mouka 2 plné lžíce
- voda 1,7 litru
- brambory (větší) 3 ks
- bobkový list 3 ks
- drcený kmín 1/2 lžičky
- saturejka 1 lžička
- mleté nové koření 1 špetka
- bílé kysané zelí 500 g
- zakysaná smetana 1/2 kelímku
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na oleji orestujte na kostičky nakrájené uzené maso, klobásu na půlkolečka a cibuli nasekanou nahrubo.
- Po chvíli přihoďte mrkev nakrájenou na půlkolečka a nasekaný česnek. Chvíli restujte a poté zasypte uzenou paprikou (pokud chcete polévku pikantní, přidejte navíc lžičku pálivé papriky) a přisypte i hladkou mouku. Dobře promíchejte a nechte chvilku rozvonět, ale paprika se nesmí připálit! Přilijte 200 ml studené vody a rozšlehejte metličkou dohladka.
- Přilijte 1,5 litru horké vody a přidejte na kostky nakrájené brambory. Osolte, opepřete, přihoďte bobkové listy, drcený kmín, rozemnutou saturejku a mleté nové koření. Vařte 10 minut, až budou brambory měkké.
- Poté přidejte lehce vymačkané a překrájené kysané zelí. Vařte 3 minuty a poté zašlehejte metličkou kysanou smetanu. Dochuťte a zasypte nasekanou petrželí.
S Klárou v kuchyni: Pěkně hustá zelňačka 2 Zdroj: Klára Michalová