Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (velká ) 1 ks
- grilovací klobása (čerstvé grilovací klobásky,pikantní nebo bylinkové) 4 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- červená paprika 1 ks
- mangold 3 velké listy
- rajčata 3 ks
- bobkový list 4 ks
- rajčatový protlak 2 lžíce
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- mletá pálivá paprika 1/2 lžičky
- uzená paprika 1 lžička
- voda (horká) 1,4 litru
- čočka (Beluga) 300 g
- brambory 5 ks
- saturejka (sušená ) 1 lžička
- vinný ocet 2 lžíce
- libeček (nasekaný) 1 hrst
- sůl
Postup přípravy
- Na olivovém oleji orestujte cibuli nakrájenou nahrubo. Mezitím vezměte čerstvé klobásky a vymačkejte ze střívek maso velikosti sousta. Přidejte je k cibuli a osmažte, až se maso zatáhne a lehce opeče dozlatova.
- Poté přihoďte mrkev nakrájenou na čtvrtkolečka, papriku na kostičky a řapíky z magoldu na plátky. Po chvíli restování přihoďte rajčata nakrájená na kostičky.
- Když pustí šťávu a zelenina se krásně rozvoní, přidejte bokové listy, rajčatový protlak, římský kmín a uzenou i pálivou papriku. Nechte rozvonět a zalijte horkou vodou.
- Přisypte propláchnutou čočku a brambory nakrájené na malé kostičky. Osolte, přidejte sušenou saturejku, přiveďte k varu, stáhněte oheň a pod pokličkou vařte 30–35 minut, až bude čočka měkká.
- Poté přilijte vinný ocet, případně ještě dochuťte solí a nakonec vsypte nasekané listy mangoldu a libeček.
S Klárou v kuchyni: Čočkový kotlík se zeleninou a čerstvou klobáskou 2 Zdroj: Klára Michalová