Suroviny
- olivový olej 7 lžic
- cibule (nadrobno nakrájená) 1 ks
- brambory (nakrájené na 9mm kousky) 500 g
- česnek (nadrobno nasekaný) 2 stroužky
- žampiony portobello (očištěné a nadrobno nakrájené) 250 g
- cuketa (nakrájená na 12mm kousky) 2 ks
- červená paprika (nakrájená na 12mm kousky) 1 ks
- tymián (čerstvý, nadrobno nasekaný) 3 lžíce
- máslo 1 a 1/2 lžíce
- vejce (velká ) 6 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velké nepřilnavé pánvi ohřejte na střední až vysokou teplotu 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a brambory, důkladně osolte a opepřete a smažte zhruba 12 minut, dokud brambory nezměknou a nezezlátnou. Přidejte česnek a smažte ještě zhruba 2 minuty, dokud česnek nezměkne. Přendejte směs do mísy.
- Pánev neotírejte a znovu ji zahřejte na střední až vysokou teplotu. Ohřejte v pánvi 2 lžíce olivového oleje a přidejte houby. Osolte, opepřete a smažte zhruba 4 minuty, dokud houby nezměknou a neztmavnou. Přendejte houby do mísy s bramborami.
- Pánev opět neotírejte a ještě jednou ji zahřejte na střední až vysokou teplotu. Ohřejte v horké pánvi zbylé 2 lžíce olivového oleje a přidejte cukety a papriku. Osolte, opepřete a smažte zhruba 4 minuty, dokud zelenina nezměkne. Vraťte do pánve brambory a houby a všechno smíchejte. Přidejte tymián a vařte zhruba 2 minuty, dokud se všechny přísady neprohřejí. Osolte, opepřete a na nízkou teplotu udržujte jídlo v teple.
- V nepřilnavé pánvi rozpusťte na střední až vysokou teplotu máslo. Rozklepněte do pánve 3 vejce a smažte je 4–5 minut, dokud nebudou zčásti tuhá a zčásti tekutá. Přendejte naběračkou zeleninovou směs na talíře a obracečkou navrch umístěte vejce. Ihned podávejte.
Rychlá večeře: Zeleninová směs s tymiánem a sázenými vejci 2 Zdroj: Rychlé večeře pro školáky