redakce Prima FRESH

Rychlá jahodová buchta s olivovým olejem

Moje hodnocení
10x

Když jahodová sezona vrcholí, hodí se mít v zásobě pár neprůstřelných receptů na koláče a buchty, na kterých si každý pochutná. Tahle buchta oplývá vláčným a nadýchaným těstem, v kterém nechybí olivový olej. Pro nás možná trochu netradiční přísada do sladkých koláčů, ale věřte, že je to ku pospěchu věci.

12 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Kulatou formu o průměru 25 cm byložte pečicím papírem. Ve větší míse šlehejte vejce s krupicovým cukrem asi 5 minut, až bude směs světlá a nadýchaná.
  2. Přidejte zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt. Stěrkou vše opatrně promíchejte vždy směrem odspodu nahoru.
  3. Do druhé mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. Směs po třetinách velmi opatrně vmíchejte do připravené mokré směsi. Pokračujte, až spojíte obě směsi v hladké, ucelené těsto.
  4. Jahody očistěte a 200 g nakrájejte na plátky. Zbylé jahody přepulte. Do formy nalijte asi polovinu těsta. Na těsto dejte plátky jahod a zalijte druhou polovinou těsta. Navrch dejte půlky jahod rozkrojenou částí dolů.
  5. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 60 minut. Po upečení nechte ještě 15 minut chladnout ve formě. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty