Suroviny
- brambory (moučnaté,varný typ C, oloupané a nakrájené na 3mm plátky) 800 g
- rajčata (zralá, nakrájená nahrubo) 5 ks
- cuketa (velké, nakrájené na tenká kolečka) 2 ks
- olivový olej 4–5 lžic
- česnek (nakrájený) 2 stroužky
- oregano (sušené ) 1 lžíce
- feta (nakrájený na kousky) 200 g
- hladkolistá petržel (nakrájená nahrubo) 1 malý svazek
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Plátky brambor dejte do mísy, zalijte je studenou vodou a nechte 10 minut máčet. Pak je dejte do cedníku a proplachujte studenou tekoucí vodou, dokud voda, která z nich vytéká, nebude čirá. Osušte je na papírových utěrkách.
- Mísu vypláchněte a osušte a vraťte do ní plátky brambor. Přidejte rajčata a kolečka cukety. Pokapejte olivovým olejem a vmíchejte česnek a oregano. Osolte a opepřete.
- Zeleninu rozprostřete na hlubší plech a pečte zhruba 1 hodinu, aby všechno zezlátlo a brambory byly křupavé.
- Vyjměte z trouby. Zeleninu posypte fetou a petrželkou. Hned podávejte.
Řecké zapékané brambory a cuketa se sýrem feta a čerstvými bylinkami 2 Zdroj: Zeleninové zázraky z jednoho plechu
Řecké zapékané brambory a cuketa se sýrem feta a čerstvými bylinkami 2 Zdroj: Zeleninové zázraky z jednoho plechu