Suroviny
- rebarbora (nejlépe rychlená, očištěná) 450 g
- cukr krupice 450 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná kůra,z chemicky neošetřeného citronu) z 1/2 citronu
- gin 2 lžíce
- vanilka (semínka vyškrabaná ) z 1/2 vanilky
Postup přípravy
- Rebarboru opláchněte, okrojte případné poškozené části a stvoly nakrájejte na asi 2cm kousky.
- Dejte je spolu s cukrem, citronovou šťávou, ginem, semínky vanilky a citronovou kůrou do mísy a nechte hodinu nebo až přes noc macerovat. Před vařením zavařeniny si vysterilizujte sklenice. Do ledničky dejte jeden či dva podšálky na testování, zda zavařenina už dostatečně želíruje.
- Směs z mísy vyklopte do silnostěnného kastrolu a na mírném stupni nechte pomalu zahřívat za stálého míchání, až se cukr zcela rozpustí.
- Jakmile se tak stane (pod vařečkou už neuslyšíte drhnout zrnka cukru), zvyšte teplotu a uveďte do prudkého varu. Od této chvíle počítejte 8 minut.
- Kastrol sundejte z plotýnky, pár kapek nakapejte na vychladlý podšálek a vraťte na minutu do ledničky. Zavařeninu pak potáhněte prstem a je-li gelovitá, je hotová. Pokud je ještě moc tekutá, ještě ji znovu uveďte do varu a vařte asi 2 minuty, dokud nebude mít správnou konzistenci. Vlijte do vysterilizovaných sklenic a ihned je uzavřete. Citronovou kůru z ní před tím vyndejte. Uchovejte na suchém chladném místě, po otevření v ledničce.
Rebarborová zavařenina s ginem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD