Suroviny
- cibule (menší ) 2 ks
- slunečnicový olej 5 lžic
- mrkev (větší ) 1 ks
- petržel (větší) 1 ks
- celer (malý ) 1/4 ks
- voda 1,5 litru
- bobkový list 3 ks
- nové koření 3 kuličky
- brambory 450 g
- kvašené okurky (nebo kyselé okurky) 250 g
- pohanka (loupaná ) 3 lžíce
- smetana (rýžová nebo sójová ) 200 ml
- kopr (čerstvý ) 1 malý svazek
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte dorůžova. Přisypte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a ještě chvíli restujte.
- Zalijte 1,5 l vody, přidejte bobkový list, nové koření a sůl. Přiveďte k varu a vařte pozvolna asi 15 minut.
- Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na silnější kolečka, vložte do malého hrnce, zalijte nad jejich povrch vodou, osolte a vařte doměkka.
- Nyní do polévky přidejte nahrubo nastrouhané kvašené nebo kyselé okurky a pohanku a povařte dalších 10 minut. Přidejte brambory i s vodou z vaření, promíchejte a ještě chvilku povařte.
- Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, dle chuti opepřete a posypte nasekaným koprem.
Polská okurková polévka 2 Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka