Polská okurková polévka

Moje hodnocení
6x

Jednou jsem v Polsku ochutnal velmi zajímavou polévku s kyselými okurkami. Bylo zrovna chladno a mírně pikantní polévka příjemně zahřála. Okurková polévka je v Polsku tradiční specialitou, vaří se téměř v každé rodině. Obvykle se do ní používají okurky kvašené, které dodají polévce ojedinělou chuť, můžete však použít i klasické nakládané. A nebyl by to polský pokrm, kdyby v něm chyběl kopr – v této zemi se ho pěstují celé lány.

5 porcí
60 minut
polská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte dorůžova. Přisypte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a ještě chvíli restujte.
  2. Zalijte 1,5 l vody, přidejte bobkový list, nové koření a sůl. Přiveďte k varu a vařte pozvolna asi 15 minut.
  3. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na silnější kolečka, vložte do malého hrnce, zalijte nad jejich povrch vodou, osolte a vařte doměkka.
  4. Nyní do polévky přidejte nahrubo nastrouhané kvašené nebo kyselé okurky a pohanku a povařte dalších 10 minut. Přidejte brambory i s vodou z vaření, promíchejte a ještě chvilku povařte.
  5. Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, dle chuti opepřete a posypte nasekaným koprem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty