Suroviny
- česnek (neoloupané stroužky ) 2 ks
- červená řepa 500 g
- cibule 1/2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- červené víno (podle chuti) 50 ml
- vývar (kuřecí nebo zeleninový ) 600 ml
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana k podávání)
- estragon (nasekaný,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Z každého neoloupaného stroužku česneku odřízněte vršek tak, abyste odkryli kousek dužiny. Společně s řepou je zabalte do alobalu. Připravený balíček položte na pečicí plech a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu doměkka.
- Rozbalte alobal a nechte řepu a česnek mírně zchladnout. Řepu oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte a rozmačkejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním stupni, vsypte cibuli a orestujte ji doměkka. Přidejte řepu, česnek, a pokud chcete, i víno. Vařte 2 minuty, přilijte vývar, zahřívejte k varu, přikryjte poklicí, snižte teplotu a zvolna vařte 30 minut.
- Nechte mírně zchladnout a rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete, podle potřeby znovu prohřejte a podávejte s crème fraîche či zakysanou smetanou a nasekaným estragonem.
Polévka z pečeného česneku a červené řepy Zdroj: kuchařka Česnek