Suroviny
- hovězí maso (libové,falešná svíčková, rumpsteak) 1 kg
- oregano (sušené ) 1 lžíce
- sušený česnek 1 lžíce
- kurkuma 1 lžička
- paprika (sušená,např. i zauzená) 1 lžička
- sójová omáčka 4 lžíce
- worcesterová omáčka 6 lžic
- tabasco (dle chuti) pár kapek
- růžový pepř 1 lžíce
- mořská sůl (hrubá ) 1 lžíce
Postup přípravy
- Kus masa dejte maximálně na hodinu do mrazáku, snadněji se pak bude krájet.
- Hovězí nakrájejte na tenké plátky, cca 3–4 milimetry tlusté.
- Do hmoždíře dejte pepř, sůl, oregano, česnek, kurkumu a papriku a vše „utřete“ dohromady.
- Plátky masa vyskládejte na plech, posypte je částí suché směsi, zalijte částí sójové omáčky a worcestru a přidejte tabasco.
- Opět přidejte další plátky masa, suché směsi, omáček a tak pokračujte, dokud nevyskládáte veškeré hovězí maso.
- Vše pak rukama pečlivě promíchejte, opatrně přendejte do mísy, obalte v potravinářské fólii a nechte v ledničce marinovat alespoň 12 hodin, ideálně přes noc.
- Do sušičky vyskládejte namarinované plátky masa a sušte cca 7 až 8 hodin. Záleží na tloušce masa!
- Po 6 hodinách zkontrolujte spodní díl sušičky a průběžně pak odendávejte usušené maso, ať ho nemáte přesušené. Počítej s tím, že při sušení přijdete přibližně o 60 % původního objemu.
- Hotové jerky buďto hned snězte nebo uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě a snězte je do 4 dnů.
- Pokud je do té doby nesníte, přendejte je do papírového sáčku a opět uchovávejte v suchu a temnu. To už je musíte sníst do 14 dnů!
Poctivé domácí jerky z hovězího masa 1 Zdroj: Slepičárna blog