Salát
- lilek (středně velké ) 2 ks
- brokolice (velká ) 1 ks
- chilli (vločky) 1 špetka
- sezamová semínka 1 hrst
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Dresink
- zázvor (čerstvý ) 3cm kousek
- pasta miso 4 lžíce
- limetková šťáva z 1 limety
- rýžový ocet 1 lžíce
- sezamový olej 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Lilek nakrájejte na kousky.
- Na dresink oloupejte zázvor a nastrouhejte ho do mixéru typu kutr nebo na smoothie. Přidejte miso pastu, limetovou šťávu, ocet a olej, zlehka opepřete a rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud nechcete použít mixér, rozmíchejte miso pastu v 1 lžíci vroucí vody a prošlehejte vidličkou s ostatními surovinami na dresink.
- V dresinku obalte kousky lilku a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 30–35 minut.
- Mezitím očistěte brokolici a rozkrájejte ji na růžičky. Vmíchejte ji k lilku, přepněte na funkci gril a pečte ještě 10 minut, až brokolice lehce zhnědne a lilek změkne a zezlátne.
- Upečenou zeleninu posypte chilli vločkami a sezamovým semínkem. Koriandr nasekejte nadrobno a přidejte k zelenině.
Pikantní miso salát s lilkem a brokolicí Zdroj: Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka