redakce Prima FRESH

Pikantní hruškové čatní s rozinkami

Moje hodnocení
4x

Čatní patří k oněm neskutečným jídelním výdobytkům, které uchvátily globálně. Z kolonizované Indie si tuhle pikantní chuťovku zavařeninového typu kdysi přivezli Britové a dnes nerozlučně patří jak do jejich, tak do celosvětové kuchyně.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

Zelenina a ovoce v nejrůznějších pikantních nálevech od sladkokyselých po pekelně ostré je v Indii stejně jako u nás tradičním způsob, jak uchovat úrodu před zkázou a přeměnit ji v něco zajímavého, co obohatí ostatní pokrmy, ať už tamní, převážně vegetariánské, nebo i masové a/nebo grilovací hody. Od původních receptů na čatní se odvinul bezpočet inovativních postupů a také použité suroviny odpovídají dnes spíš místu, kde vznikly (hrušky aby v Indii pohledal). Záleží totiž jen na tom, aby bylo čatní dobře chuťově vyvážené, spojovalo v sobě nasládlost, navinulost i slanost, jemné a výrazné okořenění i příslušnou míru ostrosti.

Postup přípravy

  1. Cukr, ocet, cider, badyán, římský kmín, cibuli a zázvor uveďte ve velkém kastrolu do varu.
  2. Přidejte hrušky a chilli papričky a na mírném varu vařte 40 minut, až tekutina získá hustotu sirupu a hrušky změknou, ale nerozpadnou se. Vmíchejte rozinky, sejměte z plotýnky a nechte vychladnout.
  3. Pak čatní přesuňte do vysterilizovaných sklenic.

PRIMA TIP: Čatní se hodí nejen k indickým jídlům a jako doplněk dochucovadel ke grilovaným masům, též k sýrům (vyzkoušejte kombinaci tohoto čatní třeba s Blaťáckým zlatem), ale je skvělé třeba do burgerů, obložených chlebů, wrapů. Někteří odvážlivci si ho mažou i na chleba s máslem…

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty