Coolinářka

Pečený králík se slaninou a šípkovou omáčkou

Moje hodnocení
10x

Jistě ho znáte na česneku, na smetaně, ale už jste někdy ochutnali pečeného králíka se šípkovou omáčkou? Skvělá kombinace, obzvlášť když ještě maso doplníte o voňavou slaninu. Stejná omáčka se ale samozřejmě hodí ke zvěřině nebo hovězímu masu.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči, ve kterém budete později vše péct, na ghí orestujte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel.
  2. Když začnou zlátnout, přidejte nasekanou cibuli a společně zarestujte. Následně přidejte k zelenině lžíci rajského protlaku a koření (bobkový list, nové koření a jalovec), zamíchejte a zalijte asi 200 ml vývaru.
  3. Králičí stehna omyjte, osušte, osolte a opepřete. Zabalte je do plátků slaniny a vložte do hrnce na zeleninu s vývarem.
  4. Hrnec či pekáč přiklopte a dejte péct na cca 60–70 minut do trouby na 180 °C.
  5. Po této době by maso mělo být už měkké, odkryjte ho a dopečte asi 15 minut bez pokličky. Pak maso vyndejte na talíř, přikryjte ho alobalem a dodělejte omáčku.
  6. Nejprve z ní vyndejte koření, do hrnce pak přilijte zbytek vývaru a obsah promixujte nebo propasírujte.
  7. Přidejte šípkovou marmeládu, ruční metlou prošlehejte a vařte ji ještě asi 15 minut, dle chuti ji okyselte citronovou šťávou a dosolte ji.
  8. Nakonec do horké (ne vroucí) omáčky zamíchejte máslo pro zjemnění.
  9. Králičí stehna podávejte přelitá šípkovou omáčkou a jako přílohu zvolte například karlovarské knedlíky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Coolinářka


Přečtěte si také

Recepty