redakce Prima FRESH

Pečené zelné pirohy z kynutého těsta

Moje hodnocení
7x

Pirohy a pirožky jsou pro ruskou kuchyni totéž, co pro pohádky Mrazík a Nastěnka. Základ z kynutého těsta může být naplněn prakticky čímkoliv od tvarohu po rybu a je možné mu dodat i jakýkoliv tvar. Existují pirohy kulaté, otevřené i s „pokličkou“, umně zabalené i prostě jen přeložené. Pro velké pirohy je pak typické i krásné zdobení, připomínající lidové kroje a výšivky.

10 porcí
120 minut
ruská

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do 7 lžic vlažného mléka, vmíchejte cukr a přikryté nechte na teplém místě vzejít, trvá to asi 15 minut. Do mísy prosejte polovinu mouky, vlijte vzešlé droždí a promíchejte. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě těsto kynout asi 1 hodinu, až zhruba zdvojnásobí objem.
  2. Žloutky utřete s máslem do pěny, přidejte špetku soli a zbylé mléko a umíchejte na hladkou směs. Spojte s vykynutým těstem, navrch prosejte zbylou mouku a dobře ji zapracujte. Vyklopte na pomoučněnou plochu a propracujte na pevné, nelepivé těsto. Vraťte ho do mísy a přikryté nechte ještě 1 až 2 hodiny kynout.
  3. Na náplň vsypte nakrájené zelí do kastrolu s rozehřátým máslem a za častého promíchávání na středním stupni restujte, až zelí trochu zezlátne. Vsypte k němu nakrájená vejce, bylinky, osolte ho a opepřete. Nechte trochu vychladnout.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné ploše na výšku asi 1 cm a rozkrájejte na 10 obdélníků. Naplňte je a přeložte. Na 1 velký piroh odkrojte z těsta malou část na ozdobu. Doprostřed těsta dejte připravenou náplň a ze všech stran ji obalte těstem do podoby obdélníkového balíčku. Ze zbylého těsta vytvořte ozdoby (například copánky, kytičky, lístky apod.) a přilepte je navrch pomocí rozšlehaného žloutku. Piroh potřete rozšlehaným vejcem, povrch propíchejte vidličkou a nechte asi 15 až 20 minut stát. Mezitím předehřejte troubu na 200–220 °C. Vložte do trouby a pečte 30 až 40 minut, až zezlátne.

PRIMA TIP: Aby se těsto dobře zpracovávalo a kynulo, mají mít všechny ingredience pokojovou teplotu – vyndejte je tedy případně z ledničky nejméně hodinu před zpracováváním.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty