Pečené papriky plněné rýží a uzeným tempehem

Moje hodnocení
7x

Rýže natural a uzený tempeh představují skvělou alternativu náplně z mletého masa. Právě natural rýže vytvoří výbornou lepivou konzistenci, která vám usnadní při plnění práci. Menší papriky zaujmou jako nevšední party občerstvení.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rýži propláchněte, zalijte 2,5násobným množstvím vody, osolte a zahřívejte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném stupni zhruba 30 minut doměkka. Odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Pak ji přesypte do mísy, aby zchladla, občas promíchejte.
  2. Z paprik odkrojte asi 1cm část od stopky jako víčko a opatrně odstraňte jádřinec. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji dosklovita. Přidejte mrkev a celer, restujte 1 minutu, podlijte 100 ml vody, přidejte bujon a za občasného míchání poduste 5 minut.
  3. Zeleninovou směs přidejte k rýži spolu s česnekem, droždím, sójovou omáčkou a bylinkami. Rozdrobte navrch tempeh a důkladně promíchejte. Směs prohněťte prsty, aby se k sobě lepila. Podle chuti osolte.
  4. Troubu předehřejte na 170 °C. Papriky naplňte připravenou směsí, uzavřete stopkou jako víčkem a naskládejte do pekáče. Podlijte trochou vody se solí, pekáč zakryjte alobalem nebo jiným pekáčem a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Pak odkryjte a dopečte ještě 15–20 minut dozlatova a doměkka. Během dopékání můžete papriky zlehka potřít olejem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty