Suroviny
- kuřecí játra 750 g
- přepuštěné máslo (ghí) 60 g
- máslo 300 g
- šalotka 3 ks (nebo 1 velká žlutá/červená cibule)
- tymián 7 snítek (otrhané lístky)
- bílé víno (kvalitní suché ) 150 ml
- smetana (30–40% ) 260 ml
- muškátový oříšek větší špetka
- mletý hřebíček větší špetka
- pistácie (nebo mandle (volitelné))
- máslo 80 g
- tymián 10 snítek
- pepř (dle chuti)
- mořská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte najemno. Játra očistěte od žilek a nakrájejte na cca 1,5cm kousky. Ve velké pánvi na vysokém plameni rozehřejte ghí a přidejte játra a lístky tymiánu.
- Přidejte koření a promíchejte. Až budou játra zatažená, přidejte cibuli. Důležité je, aby se játra i cibule orestovaly krásně dozlatova, takže je nemusíte míchat tak často.
- Až budou játra i cibulka krásně zlatohnědé, přilijte bílé víno a počkejte, až se vyvaří zpět na tuk. To poznáte tak, že opět uslyšíte typické prskání tuku místo bublání tekutiny a také, když přivoníte, tak byste neměli cítit žádný alkohol. Nakonec přilijte smetanu, promíchejte a stáhněte z ohně.
- Játra nyní osolte a opepřete a celý obsah pánve přemístěte do stolního mixéru nebo food procesoru. Směs rozmixujte dohladka.
- Poté asi po 50 gramech přidávejte máslo a vždy řádně promixujte, dokud nebude hmota homogenní. Až budete mít všechno máslo zašlehané, ochutnejte paštiku a případně ji dochuťte.
- Pokud máte výkonný mixér jako já, tak nebude třeba paštiku pasírovat. Pokud máte méně výkonný, doporučujeme ji propasírovat přes jemnější síto.
- Jestli chcete přidat oříšky, lehce je nasekejte (nebo je klidně nechte celé) a přimíchejte do paštiky. Nyní naplňte čisté sklenice a eliminujte všechen přebytečný vzduch. Hrdla sklenic otřete, aby byla čistá, na paštiku položte snítky tymiánu a přelijte rozehřátým máslem.
- Vložte do lednice ztuhnout. Pokud se paštiku chystáte sníst hned, tak ji ani zalévat nemusíte, jde o to, že když se zalije tukem, tak se zakonzervuje a vydrží déle.
Paštika z kuřecích jater 2 Zdroj: Cat & Cook