archiv eDelikatesy

Paella s mořskými plody a chorizem

Moje hodnocení
5x

Paella je hvězdou španělské kuchyně. V různých regionech se připravuje různě a s různými přísadami, co ale nikdy nechybí je kulatozrnná rýže a šafrán, který dodá jídlu nádhernou žlutou barvu a hlavně výjimečnou chuť a vůni. Vyzkoušejte tentokrát paellu s mořskými plody a typickou španělskou klobásou s uzenou paprikou.

4 porce
30 minut
španělská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nasekaný česnek. Za pár vteřin, než by česnek zhořknul, přidejte nakrájené šalotky, červenou papriku, chorizo, krevety a zarestujte. Poté přidejte kalamáry nakrájené na kolečka a krevety a nechte je pustit šťávu, což trvá tak 5 minut, pak přidejte překrojená cherry rajčátka a vařte, dokud nezačnou měknout.
  2. Pak nastává čas přidat rýži, tu do pánve vsypte “po španělsku” křížem. Následně vše podlijte vínem, nechte jej chvilku odpařit a přilijte půlku vývaru a sáček koření na paellu, to obsahuje také šafrán, který je pro recept zásadní a rýži krásně zbarví do žluta.
  3. Tuto první část vařte spíš zprudka, dokud se tekutina neodpaří, následně přilijte zbytek vývaru a nechte paellu pomalu vařit, dokud se neodpaří veškerý vývar a rýže nebude měkká. Dohromady to trvá 15-20 minut. Paellu nemíchejte!
  4. Chvíli před koncem vaření přidejte navrch slávky. Po pár mintách, až vypnete oheň, pánev zakryjte alobalem nebo velkou pokličkou a nechte ještě 5 minut dojít mimo plotýnku. Před servírováním ozdobte paellu měsíčky limetky, nasekanou petrželku a chilli podle chuti.

PRIMA TIP: Kvalitní španělské produkty, které vám pomůžou uvařit autentický pokrm, a který díky nim bude chutnat jako ve Valencii nebo v Barceloně, najdete na e-shopu: www.edelikatesy.cz. Široká nabídka španělských vín, ale i trvanlivých potravin, sýrů, šunky jamón, ale i sladkostí nebo koření vás ohromí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv eDelikatesy


Přečtěte si také

Recepty