Kateřina Bičíková

Pad thai s kuřetem nebo tofu – thajské nudle, které nejde nemilovat

Moje hodnocení
11x

Jedno z nejoblíbenějších thajských jídel se z pouličních stánků přestěhovalo do bister i restaurací po celém světě. Receptů na pad thai je tolik, kolik lidí je připravuje. Základem však zůstává rozpálená pánev wok, ploché rýžové nudle, vejce a dochucení thajskou trojkombinací rybí omáčka – limeta – cukr. Osvojte si základy a pak kombinujte suroviny podle chuti.

2 porce
30 minut
asijská

Suroviny

Omáčka

Postup přípravy

  1. Nudle namočte na 30–60 minut do studené vody. Ve woku nasucho opečte arašídy, až se rozvoní, ale pozor, ať se nespálí. Přesypte je do misky, nechte trochu zchladnout a pak nasekejte nadrobno.
  2. Vejce prošlehejte vidličkou se solí. Maso nebo tofu pokrájejte na menší kousky, krevety oloupejte. Chilli papričku, jarní cibulku a oloupaný česnek nakrájejte na tenké plátky. Suroviny na omáčku prošlehejte dohladka.
  3. V pánvi wok rozpalte olej na nejvyšší teplotu, opečte v něm kuře nebo tofu, až na povrchu zbělá a začne zlátnout, nebo krevety dorůžova. V horkém oleji to trvá pár minut u masa a tofu a 1 minutu u krevet. Vsypte chilli papričku, jarní cibulku a česnek a opékejte 30 vteřin dozlatova. Shrňte na stranu, vlijte vejce a nechte ho napůl ztuhnout. Nudle sceďte a přidejte do woku. Promíchejte a restujte ještě 1 minutu.
  4. Zalijte omáčkou, prohřejte ještě 30 vteřin, posypte arašídy a rozdělte na talíře. Podávejte zasypané nasekaným koriandrem a skrojkem limety k zastříknutí.
PRIMA TIP: Kromě arašídů můžete pad thai posypat smaženou cibulkou (koupíte ji už hotovou), klíčky, nasekanou jarní cibulku, koriandrem nebo thajskou bazalkou.

Vyzkoušejte také čínské kuřecí kung pao z restaurace Sia podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Bičíková

Chilli kuchařka Kateřina Bičíková

Pokud to s chilli myslíte vážně, tato ďábelská knížka by ve vaší knihovně měla mít čestné místo. Je vtipným průvodcem pěstováním, zpracováním, a hlavně vařením s chilli papričkami. V knize najdete 80 originálních a lety ověřených receptů food editorky Kateřiny Bičíkové doplněných krásnými fotkami Jakuba Jurdiče. Recepty jsou srozumitelně popsané i pro nekuchaře, a kromě geniálních pálivých omáček se můžete těšit na nejpopulárnější pálivé pokrmy z celého světa. (pad thai, chili con carne nebo vindaloo) i české kuchyně (božský pivní guláš či pikantní utopenci), ale myslí se i na vegetariány (spousta receptů, ve kterých vám maso rozhodně chybět nebude), alkoholiky (kapitola plná drinků) a sladkomily (neuvěřitelné, sladce-pálivé dezerty).

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty