Ivana Jindřichová

Originální recept na falafel z cizrny

Moje hodnocení
80x

Historie falafelu není úplně jasná: někteří tvrdí, že pochází z Egypta, jiní se přiklánějí k Indii. Ať už je to jakkoliv, jde o parádní pochoutku, kterou si můžete připravit jen z několika málo ingrediencí podle originálního receptu! A ve wrapu je neodolatelný.

1 porce
60 minut
izraelská

Suroviny

PRIMA TIP: Falafel se tradičně připravuje bez mouky – alespoň jsem tedy na pár takových zmínek narazila při pátrání po historii. Nicméně pokud budete cítit, že kuličky nedrží až tak při sobě, raději přidejte 2–3 lžíce hladké mouky. Je to miniaturní množství, které vám ale může zachránit rozpadající se falafely.

Postup přípravy

  1. Cizrnu namočte jeden den před přípravou do studené vody tak, aby nad ní byla alespoň 5cm vrstva. Cizrna se musí nasáknout vodou, podobně jako u přípravy hummusu. Nikdy nepoužívejte cizrnu v konzervě, z té falafel připravit nejde (kvůli vařené cizrně by se totiž kuličky rozpadaly).
  2. Druhý den cizrnu sceďte a propláchněte. Nyní můžete použít food procesor nebo stolní mixér, případně sekáček.
  3. Petržel a cibuli nakrájejte na jemnější kousky, je to lepší, protože směs se nesmí mixovat moc dlouho. Do nádoby mixéru vložte cizrnu, mouku, všechno koření, prolisovaný česnek, cibuli a petrželku. Pokud máte menší mixér, rozdělte si přípravu na 2–3 štace.
  4. Teď je důležité, aby se směs správně rozmixovala. Nesmí se z ní stát úplně jemná, tekoucí pasta, ale měla by mít hrubší pastovitou konzistenci.
  5. Jedním ukazatelem, zda je směs dostatečně rozmixovaná, je vytvoření kuličky. Pokud kulička drží pohromadě, je to v pořádku. Pokud se rozpadá, ještě mixujte.
  6. Co se týká chuti, cizrna by měla být spíš slanější, proto ji ochutnejte a případně dochuťte.
  7. Rozmixovanou směs přemístěte do misky, a ještě pořádně promíchejte. Může se stát, že sem tam najdete nerozmixované kuličky cizrny, pokud se tak stane, vyndejte je a vyhoďte. Je lepší mít tam pár kuliček než směs přemixovat.
  8. Takto připravenou směs nechte přikrytou odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, ze zkušenosti ale musím říct, že je to lepší přes noc.
  9. Cizrnu vyndejte z lednice a začněte tvořit kuličky. Snažte se, aby byly stejně velké, aby se všechny rovnoměrně propekly.
  10. Nyní je na řadě nejdůležitější část a tou je smažení. Je nutné, aby kuličky v oleji vyloženě plavaly, respektive, aby byly celé ponořené, jinak se rozpadnou. Další důležitá věc je teplota oleje.
  11. Měl by mít kolem 160 °C, aby se kuličky hezky propekly skrz na skrz. Obecně, pokud smažíte třeba koblížky, vdolky či cokoliv jiného, vyplatí se mít teploměr na vysoké teploty. Já mám tento a používám ho například i při výrobě makronek.
  12. Pokud teploměr nemáte, olej rozehřejte tak na střední až vyšší plamen, nikdy ne na maximum. Až bude olej v provozní teplotě, opatrně do něj vkládejte kuličky.
  13. Počet kuliček, které smažíte najednou, si určete podle velikosti hrnce. Neměly by se vzájemně dotýkat. Až je umístíte do hrnce, každou opatrně podeberte ze dna, aby se odlepila.
  14. Poté už se znovu nepřilepí. Smažte je asi 4 minuty – vyzkoušejte jednu, zda je propečená uprostřed a případně je nechte ještě 1–2 minutky smažit. Hotové kuličky vyndávejte na papírovou kuchyňskou utěrku.
  15. Falafel je skvělý s pita chlebem, proto jsem připravila variantu s ním. Salátové listy a pokrájenou okurku na půl kolečka ochuťte solí, pepřem a olivový olejem. Avokádo podélně rozkrojte, opatrně se zbavte pecky a pomocí lžíce ho vyloupněte ze slupky.
  16. Nakrájejte ho na plátky. Pita chléb naplňte salátem s okrukou, přidejte avokádo, falafel dle chuti a zakápněte zakysanou smetanou.
  17. Tu můžete ochutit třeba trochou římského kmínu, kajenského pepře nebo jen lehce osolit. Na ozdobu jsem použila mou oblíbenou řeřichu.

Připravte si také extra jemný cizrnový hummus podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ivana Jindřichová

Cat and cook Ivana Jindřichová

Blogerka Cat & Cook, vlastním jménem Ivana Jindřichová, propadla jídlu ve 12 letech a od té doby stále vaří. Nejdřív pro sebe a pro mamku, pak pro přítele, pak pro spolubydlící a přátele, pro partnera a teď už i pro své čtenáře. Miluje kočky, které jsou také poznávacím znamením jejího blogu. Po Mindě přišly Miňonka a Laskonka, které se neobyčejně hodí do její nové, už třetí kuchařky, z edice Sladká. Obsahuje recepty na dezerty z Čech i celého světa, které doplňují oblíbená sladká jídla a velikonoční a vánoční recepty. Podrobně popsané postupy, odpovědi na všechny otázky, které si při přípravě kladete, a krásné fotografie vás dovedou ke kýženému výsledku. Zaručeně se dočkáte nehynoucí lásky svých nejbližších.

shop.catandcook.cz


Přečtěte si také

Recepty