Suroviny
- hladká mouka 3 hrnky
- cukr 1 hrnek
- jedlá soda 1 lžička
- citronová kůra z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
- vejce 2 ks
- olej 3/4 hrnku
- podmáslí 1 a 1/2 hrnku
- maliny (mražených nebo čerstvých ) hrst
Krém
- smetana ke šlehání 500 ml
- moučkový cukr 5 lžic
- tvaroh (tučný tvaroh ve vaničce) 250 g
Postup přípravy
- Na korpus nasypte do mísy mouku, cukr a jedlou sodu.
- Přidejte k nim kůru i šťávu z citronu, vejce, olej a podmáslí a v robotu ušlehejte hladké polotekuté těsto.
- Formu vyložte pečicím papírem, těsto rozdělte na třetiny a jednu část nalijte do formy. Do těsta ve formě potom ještě zapíchejte maliny.
- Každý korpus postupně pečte v troubě předehřáté na 180 °C 35–45 minut dozlatova. Hotové korpusy nechte vychladnout.
- Hrst malin svařte se třemi lžícemi cukru na hustou omáčku. Nechte vychladnout.
- Na krém nalijte do mísy smetanu, přidejte cukr a ušlehejte tuhou šlehačku.
- Ke šlehačce potom po lžíci přidávejte tvaroh, aby se také zašlehal a vytvořil krém.
- Hotový krém rozdělte na tři části. První korpus položte na spod formy, namažte na něj polovinu malinové omáčky, na ni přidejte třetinu krému a uhlaďte.
- Na krém položte druhý korpus, namažte druhou část omáčky a navršte další třetinu krému.
- Dort zakončete třetím korpusem a dejte do lednice přes noc zatuhnout.
- Druhý den dort vyndejte z formy a pomocí dortové stěrky navrch a na strany uhlaďte zbytek krému.
- Opět nechte v lednici alespoň hodinu zatuhnout. Nakonec zdobte čerstvým ovocem a květinami.
Nahý citronový dort s tvarohovým krémem a malinami 2 Zdroj: S vášní pro jídlo