Suroviny
- mléko (teplé ) 60 ml
- sušené droždí 1 sáček
- cukr 1 lžička
Těsto
Postup přípravy
- V misce promíchejte teplé mléko s droždím a cukrem a nechte vzejít kvásek (trvá to 10 minut).
- Do mísy od robota nasypte mouku, sůl, přilijte teplé mléko, přidejte vejce, dýňové pyré, vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo.
- Nechte vše zpracovat v těsto. Doporučuji nespěchat a hníst těsto tak 8–10 minut.
- Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (trvá to přibližně hodinu a půl).
- Vykynuté těsto dejte na vál, lehce propracujte a pak vyválejte do tvaru obdélníku.
- Formu na toustový chleba vymažte máslem. Těsto stočte a vložte do formy. Přikryjte a nechte kynout dalších 30 minut.
- Troubu předehřejte na 200 °C horký vzduch. Vykynutý chléb potřete rozpuštěným máslem a dejte do předehřáté trouby péct na 15 minut.
- Poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20–25 minut. Po upečení vyndejte z formy a nechte na mřížce vychladnout.
Nadýchaný dýňový toustový chléb 2 Zdroj: Garden & Kitchen