Forma 35 x 11 cm
- plnotučné mléko 100 ml
- droždí (čerstvé ) 20 g
- třtinový cukr 60 g (cca 3 lžíce)
- hladká mouka 500 g + na podsypání
- vejce 4 ks
- máslo (studené ) 180 g + na potření
- marmeláda (+ máslo k podávání)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Ohřejte mléko, mělo by být vlažné (ne horké!).
- Vmíchejte do mléka 1 lžíci cukru, rozdrobte droždí a zasypte 2 lžícemi z odvážené mouky.
- Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- Mezitím prosejte mouku do mísy od robotu. Přidejte zbytek cukru, sůl, vejce, kostičky másla a vzešlý kvásek.
- Pomocí hnětacího nástavce při nižší až střední rychlosti vypracuje těsto. Musí se odlepit od mísy, to může trvat i 30 minut. Nikam nespěchejte.
- Těsto seshora zlehka posypte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout 45 minut.
- Formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou. Vykynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní ploše.
- Rozdělte na 8 stejně velkých dílů a ty ještě propracujte do bochánků. Vyskládejte je k sobě (2 vedle sebe u podélné formy), přikryjte utěrkou a ještě nechte v teple kynout 30 minut.
- Mezitím rozehřejte troubu na 160 °C. Trošku másla rozpusťte (opět nesmí být horké!). Nakynuté bochánky seshora potřete máslem, nešetřete.
- Vložte do trouby a pečte dozlatova asi 30 minut. Formu dávejte na plech, když těsto hodně vykyne, mohou některé bochánky přepadnout přes formu.
- V průběhu pečení ještě můžete jednou briošky pomazat máslem. Ještě teplé podávejte s máslem a marmeládou.
Nadýchaná máslová brioška 1 Zdroj: Slepičárna blog