Mramorová cukrfree bábovka

Moje hodnocení
14x

Mramorová bábovka podle Cukrfree. Bez přidaného cukru, dokonce i bez mouky. Ale stále neskutečně chutná a vlastně dost návyková! V receptu najdete i hned několik tipů přímo od Janiny z blogu. Tak se pusťte do čtení. :)

12 porcí
60 minut
česká

Suroviny

TIPY OD JANINY CUKRFREE:

  • Na přípravu kakaového těsta použila mléčnou čokoládu od Kristyjan, která je díky dvojnásobné dávce mléka nasládlá, i když neobsahuje přidaný cukr. Pozor, pokud vám nedělá dobře mléčný cukr laktóza, není pro vás tato čokoláda vhodná! Místo čokolády přidejte do těsta 1–2 hrsti lyofilizovaných borůvek, díky kterým bude bábovka pěkně nasládlá. Mrazem sušené borůvky můžete také rozmixovat a vmíchat přímo do čokoládové směsi.
  • Se sodou opatrně! Pokud to s ní přeženete, bude vaše bábovka chutnat nahořkle a moc si na ní nepochutnáte. Pokud si se sodou nejste jistí, použijte raději kypřicí prášek.
  • Na přípravu můžete použít silikonovou formu, kterou nemusíte vymazávat. Pokud však používáte jinou formu, raději ji důkladně vymažte a případně i vysypejte např. kokosovou moukou.
  • Pro efekt můžete bábovku posypat kokosovou moukou, případně polít rozehřátou čokoládou.

Postup přípravy

  1. Najemno namleté kešu ořechy vložte do mísy, přidejte jedlou sodu a promíchejte.
  2. Poté přidejte vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
  3. Čokoládu nalámejte do malého rendlíčku a nechte rozehřát ve vodní lázni. Těsto poté rozdělte na dvě poloviny, druhou polovinu přemístěte do misky.
  4. Troubu mezitím předehřejte na 175 °C. Do misky s polovinou těsta přidejte kakao a espresso a promíchejte.
  5. Poté vlijte rozehřátou čokoládu a opět promíchejte. Pokud chcete těsto dosladit, přidejte 1–2 hrsti lyofilizovaných borůvek (viz tip).
  6. Na závěr vmíchejte polovinu našlehaných bílků do tmavého a polovinu do světlého těsta. Na dno formy na bábovku nejdříve přidejte pár lžic světlého těsta, poté tmavé těsto, opět světlé těsto a na závěr tmavé těsto.
  7. Formu vložte do trouby a pečte 25–35 minut. Propečenost kontrolujte špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti formy a typu trouby.
  8. Hotovou bábovku nechte vychladnout a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cukrfree

Cukrfree Cukrfree

Janina Černá, známá foodblogerka a autorka dvou výtečných kuchařek, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.

Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.

Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařky z něj vyšlé jsou velmi úspěšné.


Přečtěte si také

Recepty