Anneka Manning

Motýlkové košíčky s bílou čokoládou

Moje hodnocení
6x

Tyto košíčky jsou inspirované dortem, který je oblíbený na různých oslavách a svatbách. Jedná se o neuvěřitelně jednoduchý recept, jehož výsledek však budí úžasně sváteční dojem. Ze stejného těsta lze připravit i tyto malé božské košíčky ve tvaru motýlků.

12 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (1/3 hrnku) lehce vymažte rozpuštěným máslem nebo ji vyložte košíčky na muffiny.
  2. Čokoládu, máslo a vodu dejte do středně velkého hrnce a na mírném ohni míchejte, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí a směs se nesjednotí. Odstavte z plamene a dejte stranou vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Do čokoládové směsi přidejte cukr, vajíčka a vanilkový extrakt nebo esenci a metličkou dobře promíchejte.
  4. Ve středně velké míse rovnoměrně promíchejte pomocí čisté metličky nebo vidličky mouku, mandlovou drť a prášek do pečiva tak, abyste rozbili všechny případné hrudky v mandlové drti. Přidejte k čokoládové směsi a metlou opět dobře promíchejte.
  5. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do otvorů na muffiny, naplněnou formou pak několikrát lehce klepněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili nežádoucích vzduchových bublin v těstě. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do středu košíčku po vytažení suchá. Hotové košíčky nechte ve formě stát asi 5 minut, poté je vyklopte na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout.
  6. Po vychladnutí vyřízněte střed košíčku tak, aby vznikla mělká prohlubeň, ponechte asi 1 cm od okraje po celém obvodu. Vyříznutý kousek překrojte napůl. Vzniklou prohlubeň lžičkou naplňte vyšlehanou smetanou a trochou džemu. Na náplň naaranžujte vyříznuté kousky jako křídla. Postup opakujte se zbývajícími dortíky, šlehačkou a džemem. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

PRIMA TIPY:

  • Nenaplněné košíčky vydrží při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny. Případně je možné je ve vzduchotěsné nádobě nebo v uzavíratelném sáčku určeném k zamrazování potravin uchovat po dobu až 1 měsíce v mrazáku. Nechávají se pak rozmrznout při pokojové teplotě.
  • Tyto košíčky chutnají nejlépe v den, kdy se naplní.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Anneka Manning

Knihy Omega Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty