Suroviny
Klasické kubánské mojito je koktejl, který zvládne připravit i barman začátečník a navíc s ním potěšíte snad každého. Jeho chuť je nekomplikovaná, stejně jako použité ingredience, takže nemusíte shánět po obchodech nic speciálního.
Co je mojito?
Tradiční koktejl pochází z Kuby a připravuje se pouze z 5 ingrediencí. Základem je bílý rum, třtinový cukr, limetová šťáva, soda a lístky čerstvé máty. Díky své osvěžující chuti je populární hlavně v letním období.
Kromě klasiky se objevují i nové variace, některé využívají místo limety šťávu z citronu, jiné se připravují z rumu s příchutí kokosu, přidávají se ochucené likéry nebo různé čerstvé ovoce – skvělá je třeba mučenka nebo vodní meloun.
Postup přípravy
- Do vysoké sklenice dejte 8 lístků máty. Přidejte 2 klínky limety (asi ¼ limety) a paličkou něžně krouživým pohybem promačkejte tak, abyste mátu zbytečně nerozdrtili na malé kousky.
- Přidejte další 2 klínky limety a přidejte 2 lžičky cukrového sirupu nebo krupicového cukru. Promíchejte paličkou, aby se cukr rozpustil.
- Sklenice naplňte kostkami ledu. Přelijte přes ně 60 ml bílého rumu a dolijte sodovkou. Jemně promíchejte a ozdobte skrojkem limety a snítkou čerstvé máty.
PRIMA TIPY: Nebojte se malých obměn. Zkuste do mojita přidat nakrájené čerstvé jahody, celé maliny nebo v základu podrtit kousek vodního melounu. Tradičně se do koktejlu používá bílý rum. Různé další variace ale nabízejí použití zlatého třtinového rumu, tmavého rumu, ginu, nebo dokonce vodky.