Suroviny
- meruňky (vypeckované ) 1 kg
- rozmarýn (čerstvý) 1–2 snítky
- cukr 300 g
- želírovací cukr (přípravek k želírování 3:1 (např. JamFix Labeta)) 1 ks
- citron 1 ks
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché.
- Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml.
- Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte.
- Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť.
- Poté snítky vyjměte a k meruňkám přidejte želírovací přípravek rozmíchaný v cukru a šťávu z citronu.
- Plod citronu předtím trochu poválejte, zvláště pokud má tvrdší slupku. Lépe se uvolní šťáva.
- Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší.
- Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citronovou, a ještě pár minut povařte.
- Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček.
- Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky.
- Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.
Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem 2 Zdroj: TZ Labeta