Kuličky
- mleté hovězí maso 500 g
- oregano (nadrobno nasekané ) 1 lžíce
- strouhanka (čerstvá,asi 3–4 krajíce bílého chleba bez kůrky) 100 g
- ricotta 250 g
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná ) 2 lžíce
- bílá cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- parmazán 60 g
- vejce (velké ) 1 ks
- olivový olej 60 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- olivový olej 2 lžíce
- bílá cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- oregano (nadrobno nasekané ) 1 lžíce
- krájená rajčata 400 g (1 plechovka)
- kuřecí vývar 250 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve připravte rajčatovou omáčku. V hluboké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni olej. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a vsypte do oleje. Restujte 3 minuty a mezitím oloupejte česnek. Prolisujte ho k cibuli, přimíchejte oregano a opékejte zhruba 5 minut, až cibule změkne. Přilijte rajčata a vývar, osolte, opepřete, ztlumte, přiklopte a za občasného promíchání vařte 10–15 minut do zhoustnutí.
- Do mísy dejte maso, oregano, strouhanku, ricottu a petrželku. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Parmazán nastrouhejte k masu, vejce prošlehejte vidličkou a přilijte do mísy. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Ze směsi odkrajujte lžící kousky a tvořte z nich kuličky. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, vložte do něj masové kuličky, opékejte je 8 minut za častého obracení a přesuňte je na talíř. Před další dávkou kuliček přilijte do pánve další lžíci oleje a opečte je stejným způsobem.
- Kuličky opatrně ponořte do omáčky a přilijte tolik zbývajícího vývaru, aby byly kuličky téměř překryté. Podle potřeby přilijte trochu vody a přiklopte pokličkou. Opatrně vařte 30 minut při nízké teplotě a pokud omáčka není dostatečně hustá, zvyšte teplotu a nechte omáčku zhoustnout. Odstavte a nechte 10 minut odpočívat.
Masové kuličky s ricottou a oreganem Zdroj: Simple