Marinovaný květák z grilu s hrachovým humusem

Moje hodnocení
4x

Grilovaný květák chce změřit síly se steakem. Nakrájený na silné plátky zaujme už svým vzhledem, marináda mu dodá chuť a křehkost, hummus ze žlutého hrachu zemitou chuť s oříškovými tóny.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Květák zbavte listů, pokud jsou čisté, můžete je použít na polévku. Z květáku odkrojte čtyři plátky silné zhruba 2–2,5 cm. Osolte je, opepřete a rozložte do pekáčku. Ochucený olej promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a přelijte přes květák. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte 24 hodin odležet v lednici. Zbylý květák použijte podle chuti (do polévky, do kari, do salátu).
  2. Druhý den opečte marinovaný květák na grilu nebo v rozehřáté pánvi, zhruba 5 minut dozlatova z každé strany. Troubu předehřejte na 80 °C, opečené plátky květáku vraťte zpět do pekáčku a nechte v troubě 30 minut odpočinout. Pokud je květák stále příliš tvrdý, lehce ho podlijte vodou, přikryjte pekáč poklicí, zvyšte teplotu na 140 °C a dopečte doměkka.
  3. Mezitím připravte hummus. Hrách důkladně properte, až z něj bude odtékat čirá voda. Zalijte vývarem se špetkou soli, kurkumy a římského kmínu a uvařte doměkka. Vůbec nevadí, když se rozvaří. Slijte a nechte okapat.
  4. Okapaný uvařený hrách rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru na smoothie s olejem, oloupaným česnekem, zbylou kurkumou a římským kmínem dohladka.
  5. Z hummusu tvořte nočky a servírujte je na květák. Nakládané ředkvičky dodají jídlu kyselost.

PRIMA TIP: Ochucený olej si snadno vyrobíte doma naložením oblíbených bylinek, chilli papriček či zeleniny do oleje na pár týdnů, nebo si ho můžete koupit v gurmánských obchodech nebo třeba stáčené ve Vom Fass.

Nakládané ředkvičky snadno vyrobíte doma. Svařte 200 ml vody, 100 ml octa, 100 g cukru, sůl, bobkový list a pár kuliček pepře. Horkým nálevem zalijte nakrájené ředkvičky ve sklenici. Nechte vychladnout na lince, poté skladujte v lednici.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Drdel

Postní kuchařka Pavel Drdel

Půst nemusíme brát jen jako přísně vymezené období, obvykle stanovené tradicemi a náboženskými zvyklostmi, ale i jako čas, kdy se vzdáme masa ve prospěch zeleniny – a to je stav, za který nám naše tělo i životní prostředí může jen děkovat. Často nám ale zeleninový jídelníček splývá s čímsi ochuzeným, a ne příliš chutným. Autor tady dokazuje pravý opak. Kromě více než 80 receptů na skvělá bezmasá jídla tu najdete na šedesátku tipů, jak potraviny uchovat a zhodnotit a další stovku autorských nápadů na udržitelnější a bezodpadové vaření včetně fotografií. A tak je docela možné, že se k jinému jídelníčku ani nebudete chtít vrátit a slovo půst se změní spíš v synonymum dobrého jídla a rozumného hospodaření.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty